ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020

 

Το ροζέ είναι ένα κρασί που προκύπτει από μία «μίνι» ερυθρή οινοποίηση. Ακολουθεί δηλαδή την διαδικασία της εκχύλισης, όπως το ερυθρό κρασί, κατά την οποία τα στερεά και τα υγρά μέρη του σταφυλιού παραμένουν σε επαφή μέσα στη δεξαμενή, ώστε ο μούστος να πάρει χρώμα, αρώματα, καθώς και κάποιες ανεπαίσθητες τανίνες. Η εκχύλιση στην ροζέ οινοποίηση διαρκεί κάποιες ώρες (που δύσκολα υπερβαίνουν τις 24, ανάλογα με την χρωστική δυναμική της κάθε ποικιλίας), σε αντίθεση με την ερυθρή οινοποίηση, στην οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και παραπάνω από ένα μήνα. Στη συνέχεια, το ροζέ ακολουθεί την κλασική διαδικασία φρέσκιας λευκής οινοποίησης, οπότε με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης σταθεροποιείται και εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από δρύινο βαρέλι. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πει κανείς ότι το ροζέ ξεκινάει τη ζωή του ως ερυθρό κρασί και την ολοκληρώνει ως λευκό, οπότε δικαιωματικά έχει θέση και στους δύο αυτούς οινικούς κόσμους.

Στο τραπέζι το ροζέ παρουσιάζει μεγάλη ευελιξία. Δεν είναι λίγα τα ροζέ κρασιά που είναι αρκετά φίνα και αρωματικά ώστε να μπορούν να καταναλωθούν και μόνα τους, ως απεριτίφ, ενώ αρκετά είναι εκείνα που έχουν την πολυπλοκότητα, τη διάρκεια και το σώμα/αλκοόλ που τους επιτρέπουν να συνοδεύσουν ακόμα και καλοκαιρινά κρεατοφαγικά πιάτα. Η συνηθισμένη γκάμα συνδυασμού του ροζέ με φαγητό, πάντως, ξεκινάει με ζυμαρικά και ριζότο με θαλασσινά και ελαφριές κόκκινες σάλτσες, καλύπτει τέλεια αρκετά πιάτα μίας εξωτικής κουζίνας όπως η Κινέζικη, η Πολυνησιακή ή η Ινδική, για να καταλήξει σε αλλαντικά και ελαφριά κρέατα.

Επιστροφή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.