Highly- scored Elegance!

Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2024

Το Ipsus είναι ένα ιδιαίτερο project της οικογενειακής δυναστείας των Mazzei, που ασχολείται με την παραγωγή κρασιού στο Chianti από το 1435.

Το κρασί-ορισμός της κομψότητας.

 

Το κρασί

 

Το IPSUS γεννιέται από τον τέλειο συνδυασμό μιας γης ιδανικής για την καλλιέργεια αμπέλων Sangiovese και του πάθους μιας οικογένειας αφιερωμένης στην τέχνη της οινοποίησης από το 1435.

Το IPSUS έχει μια ξεχωριστή δύναμη που αντιπροσωπεύει το δικό του μοναδικό terroir, το Il Caggio. Οι λεπτές και μεταξένιες τανίνες συνδυάζονται με κόκκινα μούρα, κεράσια και αρώματα από φλούδα ερυθρόσαρκου πορτοκαλιού. Οι πινελιές από βιολέτα, τριαντάφυλλα και λεβάντα συναντούν τις νότες από κομψά μπαχαρικά και θρυμματισμένες πέτρες. Σφιχτά δομημένο και με μακρύ, αλμυρό φινίρισμα, είναι ένα πολυεπίπεδο κρασί.

 

Τρύγος 2019

 

Ο τρύγος του 2019 θα μείνει στη μνήμη ως εξαιρετικός για το κρασί: μια τέλεια ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Ο χειμώνας κατέγραψε μέτριες θερμοκρασίες, με σπάνιες βροχοπτώσεις και ασυνήθιστα ήπιο τέλος Φεβρουαρίου. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, καταιγίδες και κατά διαστήματα βροχές επέτρεψαν στους αμπελώνες να δημιουργήσουν άφθονα αποθέματα νερού για το έτος, επιτυγχάνοντας κατά συνέπεια μια εξαιρετική φαινολογική ανάπτυξη.

Η ζέστη στις αρχές του καλοκαιριού, οδήγησε σε γενναιόδωρη ωρίμαση και ο Σεπτέμβριος, που χαρακτηρίζεται από όμορφες ηλιόλουστες μέρες και δυνατές εκρήξεις θερμοκρασίας, επέτρεψε τη βέλτιστη ωρίμαση των σταφυλιών, γεννώντας κρασιά που χαρακτηρίζονται από τη ζωηρή τους οξύτητα, τις κομψές τανίνες και τα έντονα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, βατόμουρων και αγριολούλουδων.

Τα σταφύλια του IPSUS ήταν σε άριστη κατάσταση, χάρη σε μια ελαφριά αραίωση φύλλων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί υψηλής ποιότητας, με τέλεια ισορροπία μεταξύ οξύτητας, δύναμης και φρεσκάδας. Έντονη και σύνθετη μύτη, με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και λουλουδιών. Στο στόμα είναι απαλό και δυναμικό, με μακρά και επίμονη επίγευση που αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας.

 

Σπουδαίες Βαθμολογίες

 

Το vintage του 2019 είναι σημαντικά διαφορετικό από το υπέροχο του 2018 (το οποίο δοκιμάστηκε ξανά την ίδια στιγμή- πετάει τώρα!), αποτέλεσμα της καλής χρονιάς, καθώς και της ακούραστης επιθυμίας προσαρμογής και βελτίωσης της διαδικασίας. Ο Τζιοβάνι [Mazzei] εξήγησε ότι η διαφορά έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν οι θερμοκρασίες ημέρας-νύχτας κυμάνθηκαν κατά σχεδόν 30°C, δίνοντας στο φρούτο απίστευτο βάθος γεύσης. Πιο πλούσιος και σκούρος χαρακτήρας από το 2018, το 2019 είναι ελαφρώς παιχνιδιάρικο και άγριο, με εξαιρετικά αρώματα ροδιού και ποτ πουρί, έντονο δαμάσκηνο και μεταξένιες τανίνες. Είναι μαλακό και ζουμερό, με μακρύ, κρεμώδες φινίρισμα. Όμορφη υφή και απίστευτη ζωντάνια.

98 pts. Decanter

 

Λατρεύω τα αρώματα του κερασιού, της φλούδας πορτοκαλιού και του σανταλόξυλου. Αριστοκρατικό και αρωματικό. Γεμάτο σώμα με σφιχτές και λείες τανίνες. Συνεχίζεται για μερικά λεπτά στον ουρανίσκο. Χρειάζεται χρόνο για να ανοίξει αλλά είναι ήδη όμορφα ισορροπημένο. Από αμπελώνες 30 ετών κατά μέσο όρο. Πιείτε το μετά το 2027.

97 pts. James Suckling

 

Φίνα καθαρότητα και ένταση, από τα ξεκάθαρα αρώματα και γεύσεις κερασιού, βατόμουρου και σιδήρου μέχρι την επιδέξια χρήση νέας βελανιδιάς για δομή, υφή και νότες βανίλιας και φρυγανιάς. Πλούσιο, αλλά κομψό, δυνατό και φινετσάτο, αυτό το ερυθρό είναι πολύπλοκο και μακρύ. Προτείνεται από το 2026 έως το 2046.

97 pts. Wine Spectator

 

Παρακολούθησα στενά αυτό το κρασί από την πρώτη του έκδοση το 2015 και αυτή είναι η καλύτερη έκδοση που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Ένα ιδιαίτερο project που παρουσιάστηκε από την οικογένεια Mazzei του Castello di Fonterutoli, το Caggio 2019 Chianti Classico Gran Selezione Ipsus είναι ένα δομημένο κρασί με μια ακραία αίσθηση μινιμαλισμού που θεωρώ ακαταμάχητη. Οι νότες γραφίτη ακολουθούνται από άγρια ​​φρούτα, μπλε λουλούδια και μαλακές τανίνες. Το vintage του 2019 είναι ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο σε σύγκριση με το 2018, με πιο σκούρα φρούτα. Κυκλοφόρησαν περίπου 4500 φιάλες.

97 pts. Robert Parker

 

Επιστροφή