ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ. ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ!

Κρασί και θερμοκρασία

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020

Η θερμοκρασία είναι ένας ζωτικός παράγοντας ποιότητας για το κρασί, που το επηρεάζει σε κάθε στάδιο της ζωής του. Από τη στιγμή που το σταφύλι τρυγείται και παίρνει το δρόμο για το οινοποιείο, ως τη στιγμή που το κρασί φτάνει στο ποτήρι μας, η θερμοκρασία πρέπει να είναι ελεγχόμενη και σωστή. Ένας λάθος χειρισμός σε κάποιο από τα (πολλά) στάδια που ακολουθεί το κρασί μέχρι να φτάσει σε μας, μπορεί να είναι αρκετός για να μειώσει σημαντικά την απόλαυσή μας, ή και να καταστρέψει ολοκληρωτικά το κρασί μας.

Τα προβλήματα με τη θερμοκρασία μπορούν να βλάψουν το κρασί σε διάφορους βασικούς τομείς - αυτοί που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές, ωστόσο, είναι ουσιαστικά δύο: η αρωματικότητα και η ομαλότητα στην παλαίωση.

Ας δούμε όμως προσεκτικά τον χρηστικό οδηγό θερμοκρασίας για το κρασί που ακολουθεί:

Για να χειριζόμαστε τέλεια τη θερμοκρασία του κρασιού στο σπίτι

Αν δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα συντήρησης (π.χ. έναν ειδικό συντηρητή κρασιών), γενικά είναι καλό να κρατάμε το κρασί για μικρό χρονικό διάστημα στο σπίτι, μέχρι την κατανάλωσή του. Αποφεύγουμε αυτό να γίνει σε μέρη του σπιτιού στις οποίες παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες, ή και μεγάλες διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία. Έτσι, δεν αφήνουμε το κρασί μας κοντά σε καλοριφέρ, ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια, καθώς και παράθυρα, ειδικά αν αυτά εκτίθενται άμεσα στο φως του ήλιου. Το κρασί μπορεί να μείνει για αρκετό, αλλά όχι υπερβολικό, διάστημα μέσα στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί μπορεί το ψυγείο να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το ψύχος του είναι ξηρό και στερεί την υγρασία που είναι απαραίτητη στο κρασί έτσι ώστε να διατηρηθεί στη σωστή κατάσταση ο φελλός του. Αφού ανοιχτεί, το κρασί που θα περισσέψει πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο, ειδικά αν είναι λευκό ή ροζέ. Μετά το πρώτο άνοιγμα, όμως, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, οπότε το κρασί μας θα μείνει σε καλή κατάσταση στο ψυγείο μόνο για μερικές ημέρες, προτού να αρχίσει να αλλοιώνεται.

Η θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού εξαρτάται από την κατηγορία του. Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι ένα λευκό κρασί πρέπει να είναι δροσερό, για να μας ξεδιψάει, αλλά όχι παγωμένο, για να μην εξουδετερώνονται τα αρώματά του από τη χαμηλή θερμοκρασία. Αντίστοιχα, ένα κόκκινο κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται κρύο, καθώς η αρωματική του πολυπλοκότητα είναι ακόμα πιο ευαίσθητη, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, καθώς το αλκοόλ του ενδέχεται να αρχίσει να εξατμίζεται απότομα, προκαλώντας μας μία ανεπιθύμητη αίσθηση ανισορροπίας στο στόμα. Γενικά είναι καλό να φροντίζουμε να σερβίρουμε ένα ερυθρό κρασί σε θερμοκρασία μεταξύ 16 και 18 βαθμών Κελσίου (που είναι, κατά συνθήκη, η περίφημη «Θερμοκρασία Δωματίου») και ένα φρέσκο λευκό ή ροζέ κρασί σε θερμοκρασία που θα κυμανθεί ανάμεσα στους 8 και 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Χρήσιμα tips για τη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας του κρασιού:

* Ακόμα και ακραίες συνθήκες (π.χ. καύσωνας), αντισταθείτε στον πειρασμό να παγώσετε υπερβολικά ένα αρωματικό κρασί, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία θα καταπνίξει την αρωματικότητά του, και έτσι δεν θα μπορέσετε να το απολαύσετε στην πλήρη αρωματική του ένταση

* Αντίθετα, αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε ένα κρασί που ενδέχεται να είναι ταλαιπωρημένο από το χρόνο, δροσίστε το πολύ. Η χαμηλή θερμοκρασία θα κρύψει τις ατέλειές του σε αρκετά μεγάλο βαθμό

* Η λύση της σαμπανιέρας είναι ιδιαίτερα πρακτική και αποτελεσματική, ωστόσο ποτέ δεν τη γεμίζουμε μόνο με πάγο, καθώς το κρασί μας θα «στρεσαριστεί» από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε 2/3 δροσερό νερό και 1/3 πάγο, ώστε η ψύξη να είναι σταδιακή και ήπια

* Αν βιάζεστε να δροσίσετε το κρασί σας - και ακόμα και στη σαμπανιέρα αυτό φαίνεται να παίρνει πολύ χρόνο - ρίξτε μέσα σε αυτήν μία χούφτα αλάτι. Με τον τρόπο αυτό ο πάγος θα λιώσει πιο γρήγορα και το κρύο νερό θα δροσίσει γρηγορότερα το μπουκάλι που περιβάλλει

 

Επιστροφή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.