Ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, είναι ο μήνας της κάθαρσης και του εξαγνισμού, τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά, με στροφή προς την υγιεινή διατροφή και περιορισμό των “απαγορευμένων” τροφών.
Άλλωστε οι ημέρες μεγαλώνουν, ο καιρός βελτιώνεται όλο και περισσότερο και η “δίαιτα από Δευτέρα” μπαίνει στο πρόγραμμα.
Για εσάς που απολαμβάνετε το κρασί και δεν είστε πρόθυμοι να το προδώσετε για να επιτύχετε τον στόχο των κιλών, έχουμε τη λύση για να καταναλώσετε έξυπνα και να επιλέξετε το κρασί που δε θα επιβαρύνει το διατροφικό σας πρόγραμμα.
Το αλκοόλ είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες (7 ανά γραμμάριο) σε σχέση με τους υδατάνθρακες (4 ανά γραμμάριο), γεγονός που καθιστά τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, υψηλότερα και σε θερμίδες.
Η ζάχαρη, ή, με οινικούς όρους, τα υπολειμματικά σάκχαρα, είναι βασικό στοιχείο της ζύμωσης και η ποσότητά της ορίζει και το στυλ του κρασιού. Ένα ξηρό κρασί περιέχει ελάχιστα υπολειμματικά σάκχαρα, επομένως και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με ένα γλυκό, που περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων, άρα και θερμίδων.
Έτσι, επιλέγοντας ένα ερυθρό κρασί, προτιμήστε Grenache ή Pinot Noir με ~120 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε το Cabernet Sauvignon που τείνει να έχει τις περισσότερες θερμίδες.
Για τα λευκά, ένα ξηρό Riesling έχει χαμηλές θερμίδες, σε αντίθεση με ένα Chardonnay.
Τέλος, στα αφρώδη, μία ξηρή σαμπάνια είναι σαφώς προτιμητέα σε σχέση με ένα Moscato d’Asti.
Επιλέξτε σοφά, απολαύστε με μέτρο και μην στερείστε ό,τι σας γεμίζει χαρά!