Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Tempranillo

Τρίτη, 07 Νοέμβριος 2023

 

Το Tempranillo είναι ερυθρή ποικιλία κρασιού που πήρε το όνομά της από την ισπανική λέξη Temprano, που σημαίνει ‘νωρίς’, πιθανότατα λόγω του ότι ωριμάζει νωρίς.

 

Τι αρώματα και γεύσεις συναντάμε σε ένα Tempranillo;

 

Το Tempranillo χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, δέρματος, βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών. Ενίοτε συναντάμε βοτανικά στοιχεία. Το σώμα είναι μέτριο, όπως και η οξύτητα, ενώ οι τανίνες είναι από ήπιες έως στιβαρές, ανάλογα με την περιοχή από όπου προέρχεται.

 

Από πού προέρχεται το Tempranillo;

 

Το Tempranillo κατάγεται από την Ισπανία και κυρίως τις περιοχές Rioja και Ribera del Duero, από όπου παίρνουμε διαφορετικά στυλ κρασιού. Απαντάται, επίσης, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, την Αργεντινή και την Ελλάδα, λόγω της ανθεκτικότητάς της σε διαφορετικά κλίματα.

 

Με τι φαγητό να συνδυάσω το Tempranillo;

 

Το Tempranillo ταιριάζει με πολλά διαφορετικά πιάτα, κυρίως της Ισπανικής κουζίνας. Θα συνοδεύσει, όμως, άριστα και διεθνή πιάτα, όπως λαζάνια και πίτσα, tacos και burritos και φυσικά μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αρνίσια παϊδάκια και αλμυρά αλλαντικά.

 

Τι κάνει ένα Tempranillo ξεχωριστό;

 

Το Tempranillo το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσής του.

 

Joven: πίνεται φρέσκο και σπάνια παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια

Crianza: παλαιώνει 2 χρόνια, από τα οποία οι 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια

Reserva: παλαιώνει για 3 χρόνια, το 1 σε δρύινα βαρέλια, τα 2 στη φιάλη

Gran Reserva: τουλάχιστον 5 χρόνια παλαίωσης, οι 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια

 

 

Επιστροφή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.