Το Chardonnay είναι μια λευκή ποικιλία κρασιού με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περιοχή που φύεται.
Έτσι, σε ψυχρές περιοχές συναντάμε αυστηρά αρώματα πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών, ενώ σε ήπια κλίματα μας δίνει πιο ώριμα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στα Chardonnay από θερμά κλίματα θα βρούμε νότες εξωτικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και πλούσιο σώμα με στοιχεία βαρελιού.
Από την Καμπανία και το Chablis, μέχρι το Meursault και το Pouilly Fuisse, η Γαλλία είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα του Chardonnay.
Σπουδαίες εκδοχές του συναντάμε, όμως, και σε άλλες περιοχές πέραν τω γαλλικών συνόρων. Η Καλιφόρνια παράγει κρασιά από Chardonnay που ανταγωνίζονται ισάξια τα αντίστοιχα γαλλικά. Αξιόλογα παραδείγματα παίρνουμε επίσης από τη Νότια Αυστραλία, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ένα Chardonnay ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα!
Οι φρέσκες και τραγανές εκδοχές του ταιριάζουν ιδανικά με σεβίτσε, ψάρια στο φούρνο με λεμονάτες σάλτσες και λευκά κρέατα.
Οι πιο πλούσιες και βαρελάτες εκδοχές του είναι κατάλληλες για πιάτα με πλούσια τυριά, λιπαρά ψάρια και ψητά κρέατα.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τον αριστουργηματικό συνδυασμό της σαμπάνιας με πατάτες τηγανητές!
Κάθε Chardonnay αξίζει να δοκιμαστεί και να εκτιμηθεί για τις επιλογές οινοποίησης που προσφέρει και τη διαφορετική γεύση σε κάθε περίπτωση.
Η μηλογαλακτική ζύμωση μειώνει την οξύτητα και προσδίδει αρώματα βουτύρου. Το batonnage (ανάδευση των φίνων οινολασπών) προσθέτει λιπαρότητα και νότες ζύμης και τέλος, η ζύμωση σε δρύινα βαρέλια συμβάλει στον όγκο και δίνει αρώματα βανίλιας και ξηρών καρπών.
Αναζητήστε κάθε εκδοχή του Chardonnay και απολαύστε την όπως της αξίζει!
Cheers!