ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΜΠΟΛΑ

Friday, 24 January 2020

Η Ρομπόλα είναι μία από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες και ίσως η μόνη ποικιλία που έχει δώσει το όνομά της στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Το σταφύλι, υπόξανθο με στρογγυλή, λεπτόφλουδη ρώγα, αγαπάει τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, γι αυτό και απαντάται στα ημιορεινά και ορεινά μέρη του νησιού, που αποτελούν την οινοπαραγωγική ζώνη με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ρομπόλας Κεφαλληνία. Μάλιστα, λόγω αυτής της αδυναμίας της Ρομπόλας στην πέτρα, οι Βενετοί την αποκαλούσαν “Vino di Sasso”, δηλαδή «Το Κρασί της Πέτρας».

Η δυναμική του εδάφους, σε συνδυασμό με το υψόμετρο, την ηλιοφάνεια και το θαλασσινό αεράκι, είναι οι βασικοί συντελεστές της καλλιέργειας της Ρομπόλας στην Κεφαλονιά, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση και πολύ υψηλή ποιότητα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι το σταφύλι της Ρομπόλας είναι σήμερα από τα πιο ακριβά στην Ελλάδα.

Ως κρασί, η Ρομπόλα έχει χρώμα άγουρο-λεμονί, με κύρια χαρακτηριστικά του τα έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και μία διακριτική φυτικότητα σε μύτη και στόμα, καθώς και την τονισμένη οξύτητά του. Είναι ένα κρασί ευχάριστο και δροσιστικό, ιδανικό για τραπέζι, παρέα και κέφι. Γευστικά συνδυάζεται τέλεια με ψάρι και κάθε είδους θαλασσινό μεζέ, ενώ στην Κεφαλονιά θα το συναντήσουμε στο ρόλο του αχώριστου συνοδού ενός από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τοπικής κουζίνας, του μπακαλιάρου με σκορδαλιά (ή «αλιάδα», για τους ντόπιους).

Ο αρωματικός χαρακτήρας και η φινέτσα της, κάνουν την Ρομπόλα να ξεχωρίζει από τα περισσότερα ελληνικά κρασιά. Είναι όμως και τα δύο συστατικά της ευαισθησίας του κρασιού αυτού σε εξωγενείς παράγοντες, που το καθιστούν ιδιαίτερα επιρρεπές στην οξείδωση. Ίσως γι αυτό το λόγο, οι σκληροπυρηνικοί θαυμαστές της Ρομπόλας επιμένουν ότι μόνο στην Κεφαλονιά μπορεί κανείς να απολαύσει πραγματικά τη Ρομπόλα σε όλο της το μεγαλείο, γιατί με το που θα διασχίσει το Ιόνιο για άλλα μέρη, χάνει κάτι από τα αρώματα και την ομορφιά της...

 

Back

This website uses cookies

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.