"Le Beaujolais nouveau est arrivé!"

Friday, 24 January 2020

 

Το Beaujolais Nouveau (προφέρεται «Μποζωλέ Νουβό») είναι ένα ερυθρό κρασί από την περιοχή Beaujolais της Βουργουνδίας. Παράγεται από την ποικιλία Gamay (προφέρεται «Γκαμέ») και ονομάζεται Nouveau επειδή η οινοποίησή του γίνεται με πολύ συνοπτικές διαδικασίες κι έτσι είναι το πρώτο, το «νεότερο» ερυθρό κρασί της χρονιάς.

Οινοποιείται με μία μέθοδο που ονομάζεται Maceration Carbonique (ανθρακική ζύμωση), η οποία γίνεται χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα κατά τη σύνθλιψη των σταφυλιών και την ζύμωση του μούστου. Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία της οινοποίησης ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα, το κρασί είναι έτοιμο σε μόλις μερικές εβδομάδες, έχει πάρει όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα του σταφυλιού και καθόλου τανίνες, ενώ εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από δρύινο βαρέλι.

Το Beaujolais Nouveau κυκλοφορεί στην αγορά την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Το έθιμο, που κρατάει από τη δεκαετία του 50 στη Γαλλία, ξεκίνησε ως μία γιορτή που σύντομα εξαπλώθηκε εκτός Γαλλίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αμερική και σιγά-σιγά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Είναι ένα ολοζώντανο, ολόφρεσκο ερυθρό κρασί, κι αυτό φαίνεται πρώτα απ’ όλα από το ζωηρό πορφυρο-κόκκινο χρώμα του. Στη μύτη αναδύει έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, ενώ στο στόμα είναι μαλακό, χωρίς καμία «γωνία».

Πίνεται προαιρετικά ελαφρώς δροσερό και άνετα μόνο του. Είναι τόσο ανάλαφρο σε στυλ αλλά και σε αλκοόλ (τυπικά γύρω στο 12%), που μπορούμε να το πιούμε χωρίς συνοδεία, ως απεριτίφ. Αν θέλουμε να το ταιριάξουμε με κάτι φαγώσιμο, δεν πρέπει να προσανατολιστούμε σε κάποιο βαρύ ή απαιτητικό πιάτο, οπότε δίπλα σε μια ποικιλία αλλαντικών ή σε μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και Μεσογειακά

Κάντε την κράτηση σας σήμερα κιόλας, με ένα κλικ εδώ: http://www.kylix.gr/el/le-beaujolais-nouveau-est-arrive-2-2

Back

This website uses cookies

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.