Μετάγγιση στο Κρασί

Friday, 24 January 2020

Ο όρος μετάγγιση αφορά στην μεταφορά του κρασιού από τη φιάλη σε ένα γυάλινο ή κρυστάλλινο σκεύος, συνήθως μία καράφα. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μεταγγίζεται το κρασί είναι τρεις: Ο πρώτος και συνηθέστερος είναι για να διαχωρίσουμε το κρασί από το ίζημα που δημιουργείται στον πάτο της φιάλης ενός παλαιωμένου κρασιού ή ενός κρασιού που εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Ο δεύτερος λόγος είναι για να το «οξυγονώσουμε», να το φέρουμε δηλαδή σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο από αυτό που απλά θα εισχωρούσε στη φιάλη από το στόμιό της, με στόχο να «ξεκλειδώσουμε» τα αρώματά του πιο γρήγορα, ειδικά αν έχει παλαιώσει στη φιάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρίτος είναι καθαρά για εντυπωσιασμό, καθώς η διαδικασία της μετάγγισης προϋποθέτει συγκεκριμένη τεχνική που δημιουργεί αίσθηση σε ένα τραπέζι. Ένας έμπειρος σομελιέ θα μεταγγίσει το κρασί στην καράφα με πολύ απαλές κινήσεις, έτσι ώστε να το μεταφέρει χωρίς απώλειες, αλλά και να το διαχωρίσει τέλεια από το ίζημά του. Ενδέχεται μάλιστα να φωτίσει το στόμιο της φιάλης με τη φλόγα ενός κεριού, για να είναι βέβαιος ότι δεν θα περάσει το παραμικρό στερεό στοιχείο στην καράφα. Μία τυπική καράφα θα γεμίσει μέχρι τη μέση με το περιεχόμενο της φιάλης, για να επιτρέψει στην μέγιστη δυνατή επιφάνεια του κρασιού να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Παρότι το σχήμα μίας καράφας είναι σχετικά κλασικό, συχνά κυκλοφορούν στην αγορά συλλεκτικές καράφες με πιο ασυνήθιστα σχήματα, συνδυάζοντας έτσι την λειτουργικότητα με την πρωτοτυπία.

Back

This website uses cookies

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.