National Scotch (why?) Day 2021 🥃

Wednesday, 21 July 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη National Scotch Day στις 27 Ιουλίου φορώντας τα κιλτ μας και σερβίροντας το αγαπημένο μας σκωτσέζικο ουίσκι στα ποτήρια μας!

Πριν από αυτό, όμως, πάμε να μάθουμε μερικές πληροφορίες για το απόσταγμα που θα απολαύσουμε στα ποτήρια μας.

 

Το Σκωτσέζικο ουίσκι είναι η μεγαλύτερη κατηγορία ουίσκι στον κόσμο (μαζί με το Αμερικάνικο ουίσκι) σε ποσότητα και πωλήσεις. Σε αυτή την χώρα τα ουίσκι χωρίζονται ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που παράγονται, τις ποικιλίες σιτηρών που χρησιμοποιούνται και την διαδικασία απόσταξης που ακολουθούν. Ένα τέτοιο τεράστιο εθνικό προϊόν και κληρονομιά των Σκωτσέζων, το οποίο αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, δεν θα μπορούσε να μην προστατευθεί ως προς το τί μπορεί να ονομάζεται σκωτσέζικο ουίσκι, μιας και σε όλο τον κόσμο πια, μπορεί ο καθένας να φτιάχνει το δικό του ουίσκι. Οι παρακάτω κανόνες τέθηκαν σε ισχύ από το Scotch Whisky Association το 2009 και είναι αυτοί που “προφυλάσσουν” την ονομασία “Scotch Whisky”.

 Για να ονομάζεται, λοιπόν, ένα ουίσκι “σκωτσέζικο” οφείλει:

  1. Να παρασκευάζεται μόνο από νερό και βύνη κριθαριού, συν άλλους κόκκους δημητριακών (προαιρετικά).
  2. Να πολτοποιείται, να ζυμώνεται, να αποστάζεται σε όχι περισσότερο από 94,8% ABV (αλκοόλ κατ’όγκο) και να ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που δεν υπερβαίνουν τα 700 λίτρα για τουλάχιστον 3 χρόνια στην Σκωτία.
  3. Να μην περιέχει πρόσθετα, εκτός από νερό και καραμελόχρωμα (E150A).
  4. Να διατηρεί τα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών, της παραγωγής του και τις μεθόδους ωρίμασης. Με λίγα λόγια να έχει την οσμή και την γεύση του ουίσκι.
  5. Να εμφιαλώνεται τουλάχιστον σε 40% ABV.

 

Ευτυχώς για όλους εμάς, οι κανόνες αυτοί καθόλου δεν αφαιρούν από την απόλαυση που προσφέρει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καταναλώστε με ευθύνη και προσοχή ένα δύο ποτηράκια από το ουίσκι που έχετε στο ντουλάπι. 

 

Νίκος Κολομβούνης

Σύμβουλος πωλήσεων kylix.gr

Back