Το Carignan είναι ερυθρή ποικιλία κρασιού που αγαπάει τα θερμά κλίματα και συνυπάρχει εξαιρετικά σε blends με Grenache, Syrah, Mourvedre.
Το Carignan χαρακτηρίζεται από αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών, ενώ συναντάμε επίσης βοτανικά και ζωικά στοιχεία που προσδίδουν πολυπλοκότητα στο κρασί. Όλα αυτά σε ένα μέτριο σώμα, με υψηλές τανίνες και οξύτητα.
Το Carignan έχει καταγωγή από την Ισπανία και συγκεκριμένα την περιοχή της Αραγονίας. Από εκεί μεταφυτεύτηκε στη Σαρδηνία, την Ιταλία και τη Γαλλία και σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα παράγεται κυρίως στη νότια Γαλλία, όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά πολυποικιλιακά κρασιά.
Το Carignan είναι ιδανικό δίπλα σε πλούσια πιάτα πουλερικών, ψητό χοιρινό και παλαιωμένα τυριά. Προτείνεται επίσης να συνοδεύσει πιάτα λαχανικών με πληθωρικές σάλτσες, όπως λαζάνια με μελιτζάνες.
Για πολλά χρόνια το Carignan ήταν γνωστό για τα καθημερινά, μέτριας ποιότητας κρασιά που παρήγαγε. Πλέον πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους παλαιούς αμπελώνες Carignan μικρής παραγωγής για να δημιουργούν ποιοτικά, πλούσια και φρουτώδη κρασιά.