Τρεις σημαντικές γυναίκες στο χώρο του κρασιού και των αποσταγμάτων

Monday, 08 March 2021

 

1. Barbe-Nicole Ponsardin: Η 27χρονη χήρα που διαμόρφωσε τη βιομηχανία της σαμπάνιας παγκοσμίως

 

 


«Ζήσε με τόλμη!», προέτρεπε η χήρα του Francois Clicquot και η ίδια το έκανε πράξη. Το 1805 και σε ηλικία μόλις 27 ετών ανέλαβε τη διαχείριση του οινοποιείου που ανήκε στο σύζυγο της, στα πρώτα του μόλις βήματα. Σε λίγα χρόνια και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η σαμπάνια που παρήγαγε έγινε η αγαπημένη της τσαρικής αυλής και συνώνυμο της ποιότητας και της καλής ζωής. Οι καινοτομίες στην παραγωγή που υιοθέτησε η Barbe- Nicole οδήγησαν σε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας πλέον τη σαμπάνια Veuve Clicquot μία εκ των ισχυρότερων στη βιομηχανία της σαμπάνιας.

 

2. Κορίνα Μεντζελοπούλου: Η Ελληνίδα που αναγέννησε το Chateau Margaux του Bordeaux

 

Η αδυναμία που είχε στον πατέρα της οδήγησε την Κορίνα Μεντζελοπούλου να αναλάβει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα ηνία του Chateau Margaux στο Bordeaux το 1980, μετά το θάνατο του ίδιου. Οι εργασίες αποκατάστασης του, σχεδόν κατεστραμμένου τότε, αμπελώνα άρχισαν αμέσως. Φυτεύτηκαν νέα αμπέλια, κελάρια και χώροι αποθήκευσης χτίστηκαν από την αρχή και μέσα σε λίγα χρόνια άρχισε η παραγωγή ενός πραγματικά μεγάλου κρασιού. Η αγάπη για τον ίδιο τον αμπελώνα και τον πύργο και οι καινοτόμες επιχειρηματικές κινήσεις κράτησαν ζωντανό το Chateau Margaux, δίπλα στους άλλους τέσσερις μεγάλους αμπελώνες του Bordeaux.

 

3. Rachel Barrie: Η Master Blender που έχει γευτεί περισσότερα από 150.000 βαρέλια

 

Ένα κοκτέιλ-φάρμακο κατά του κρυολογήματος με βάση το ουίσκι και διάφορα μπαχαρικά, ήταν η πρώτη επαφή της με τη μετέπειτα μεγάλη της αγάπη. Με σπουδές στη χημεία και συνεργαζόμενη με σπουδαίες προσωπικότητες στο χώρο του ουίσκι, κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο το 1997 το αποστακτήριο Ardbeg, που μέχρι τότε κατέρρεε. To 2003 έλαβε τον τίτλο της Master Βlender στην εταιρεία the Glenmorangie Company, ενώ η ίδια αισθάνεται σα μαέστρος. «Κάποια βαρέλια έχουν το δικό τους σκοπό, ενώ άλλα εκφράζονται καλύτερα μέσα από τη σύνθεση. Είναι σαν να μαθαίνεις μουσική».

 

Βάσω Ανεμοδούρη

Υπεύθυνη kylix.gr

Back

This website uses cookies

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.